Ученици от Бобов дол и София създадоха проект за независим енергиен кооператив

   Ученици от Бобов дол и София създадоха проект за независим енергиен кооператив. Идеята се роди по време на иновационен лагер, организиран от „Грийнпийс“ – България и Джуниър Ачийвмънт България. Отбор от петима ученици онагледи как би работил енергиен кооператив от 50 домакинства, които сами произвеждат енергия от слънцето, използват я и продават излишъка.

   Младите иноватори работиха в продължение на два часа по казус, свързан с развитието на енергийната система в полза на общностите, заедно с още близо 40 деца от Професионалната гимназия в Бобов дол и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Васил Тодоров, Йордан Андреев, Емилия Сергиева, Мони Донев и Алекс Колев се обединиха около идеята да подобрят качеството на живота, като намалят замърсяването на околната среда, направят домакинствата по-малко зависими от големите месечни сметки и им дадат възможност да печелят от произведената от тях енергия.

   Събитието събра общо 8 отбора.  Всички участници получиха сертификати, а първите три  отбора – и соларни панели, с които могат да зареждат мобилни телефони или други малки уреди.