ЦИК обявява официално разпределението на мандатите в 47-ото НС

   Централната избирателна комисия се очаква да обяви днес разпределението на броя депутати между 7-те политически формации, които влизат в 47-мото Народно събрание. Това ще стане след повторната обработка на данните от секционните протоколи в изчислителния пункт на ЦИК и след отстраняване на несъответствията.

Методиката за разпределение на мандатите "Хеър Ниймайер"е част от Изборния кодекс. Тя е пропорционална, но взема предвид "най-големия остатък"от резултата на партия или коалиция в изборния район, което добавя допълнителен мандат при недостигащи гласове за пълен.
Гласовете от чужбина участват в разпределението на броя депутати на национално ниво, но не и при разпределението по райони и партии. 

Освен мандатите по райони за всяка от партиите и коалициите, ще са факт и резултати за вота с преференции при нареждането на листите, което е постигнато. Ще се официализира избирателната активност от неделя. Броят действителни гласове, как те се разпределят между партиите и коалициите с парламентарно участие, колко са гласували с "Не подкрепям никого".

След официалното оповестяване на тази  информация с решенията на ЦИК, избраните за депутати в два района ще трябва да посочат в еднодневен срок откъде ще реализират мандата си или, както се е случвало на предходни избори, ще могат да се откажат да бъдат посочени за избрани като депутати, което също ще пренареди резултатите.

До края на неделния ден - 21 ноември, ЦИК трябва да оповести окончателно имената на избраните за народни представители.