Транспортни фирми отказват да плащат 2 лв. такса за автогарата в Дупница

   Транспортни фирми отказват да заплащат определената такса от 2 лева на автобус за вход в автогарата в Дупница и качват пътници директно на улицата. Проблемът е от вчера, от когато заработи пропускателният режим, обясни пред Астра + управителят на общинско дружество „Дупница транс” Георги Зарев, което стопанисва автогарата. От един месец дупнишката автогара има категоризация и по наредба въведе такси за вход, след като в последните 3 години не се е плащало. „Фирми, които обслужват линии до Кюстендил, Бобов дол и село Сапарево на своя глава отказаха да сключат договори и да заплащат съответните такси, въпреки че са длъжни да го направят”, обясни Зарев. Той допълни, че за ситуацията е сезирал Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това е органът, който има правомощия да санкционира фирмите нарушители.

   „Надявам се до няколко дни или най-късно до една седмица проблемът да бъде решен, тъй като не е нормално служители на автогарата да пренасочват пътниците към близките улици, за да се качат в автобуса. По този начин се създава хаос в движението и има сериозни предпоставки за произшествия”, каза Георги Зарев.

   Управителят на „Дупница транс” поясни и че размерът на таксата от 1,67 лева или 2 лева с ДДС е определен след многократни срещи между фирмите превозвачи, общинското ръководство и самия Георги Зарев. За сравнение Зарев посочи, че таксата за вход в автогарата в Благоевград е 3 пъти по-висока – 6 лева. „При нас е най-ниската такса в Югозападна България, като целта ни е да не натоварваме транспортните фирми. Освен това, след като автогарата в Дупница получи категоризация, вече отговаря на всички условия. Имаме и 11 души персонал”, каза в заключение Георги Зарев.