Транспортни фирми от Дупница готови за протест заради ТОЛ таксите и неуредиците със системата

   Транспортни фирми от Дупница заявиха готовност да се включат в протести и блокади на магистрали в страната. Причината е  предложението, което предвижда въвеждане на ТОЛ такса за второстепенните пътища. Към това фирмите прибавят и цялостни неуредици в работата на системата. „Изчакваме Съюза на международните превозвачи да съобщи дата и час и се включваме в протестите на бранша”, заяви управителят на „Плам Плюс”  в Дупница, Николай Николов. Според него в България се случват промени , които противоречат на останалите страни от ЕС. „В момента в цяла Европа се правят облекчения заради вдигането на цените на горивата и войната в Украйна, а ние в България правим всичко наопаки. Не става въпрос само за цените, а въобще,  че цялата ни ТОЛ система е сбъркана. Тя  не работи коректно и транспортните фирми търпят непрекъснати глоби и загуби. Давам ви за пример, че на 2-ри март един от камионите ми влезе през Кулата, но не е засечен от първата камера, защото се прехвърлят клетките на оператора. И веднага ме отчита, че сме минали през магистралата без да сме платили. Всички следващи камери ме отчитат. Въпреки това онзи ден,  излизайки от България, ми пишат 750 лева глоба. Никой не ме е уведомил, че не е отчетено преминаването и не е заплатена пътна такса. А това е задължително, длъжни са да ни уведомят на 100 %. Ако има нещо нередно времето за реакция е само 2 часа. В Унгария периодът за откорегиране на грешка е 15 дни. А  нашата система е копирана от тази в Унгария, но няма нищо общо”, твърди Николай Николов. 

„Това не сме само ние, а хиляди фирми в България плащат по 750 лева глоби, заради това, че една камера не ги е снимала. Държавата е събрала от пътни такси и от глоби по 750 лева милиони левове през годината. Всички превозвачи се оплакват от това, но АПИ не взима никакво отношение”, заяви още Николай Николов.

Той коментира, че състоянието на второстепенните пътища в страната са под всякаква критика и не предполагат заплащането на каквито и да било допълнителни такси. „При нас състоянието на магистралите е лошо, да не говорим за второстепенните пътища. Никъде не се случват такива неща. При всяко едно положение ще излезем на протест, защото загубите и разходите ще бъдат още повече”, категоричен е още Николов.