Стефан Янев няма да подава оставка

   Министърът на отбраната Стефан Янев няма да подава оставка, но оставя решението за това на коалиционните партньори. Това посочва Янев в обширна позиция, публикувана в профила му в социалните мрежи.

Янев казва, че няма да подаде оставка, защото отговорностите му на министър на отбраната не го предполагат в тази геополитическа ситуация.
В изявлението си министърът намеква, че водената спрямо него целенасочена и подмолна атака цели да бъде освободен "за някой, който е по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред". Този сценарий, според него поставя под риск националната ни сигурност.
Министърът на отбраната предупреждава, че предстоящи решения не са в интерес на България и са опасни. "Тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения", предупреждава Янев.

"Аматьори се правят на политици", казва Янев и предупреждава, че авантюристичният и незрял подход е изключително опасен особено заради военния конфликт в Украйна.
Министърът на отбраната Стефан Янев смята, че е въпрос на време коалиционните "партньори" и политическата сила, която "уж ме подкрепяше", да придвижат нещата по съответния ред.

Ето и пълният текст на позицията му, публикувана във фейсбук.

Уважаеми сънародници,
Знаете, че през последната седмица съм обект на целенасочена политическа атака – грозна, несправедлива и подмолна. Твърденията, че съм проводник на нечии външни интереси са абсолютна лъжа. Отправна точка за всяко мое решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес – това, което е добро и правилно за родината ни и което ще съхрани държавността в тази особено тежка ситуация, в която се намираме днес. А тя очевидно ще става и още по-тежка. Но в политиката е така. Истината не е много важна. По-важна е интерпретацията, която, ако е добре финансирана, направо подменя истината. Целта на моите „партньори“ и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там.
Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... „тежка неадекватност“, искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения.
Изстрадалата ни Родина не заслужава да бъде жертвана в игрите на големите. И тук даже не е от значение дали причината е, че аматьори се правят на политици или се опитват да капитализират чрез политиката. Българските граждани заслужават да бъдат представлявани адекватно в държавната власт. Авантюристичният и незрял подход е изключително опасен, особено с оглед на военния конфликт в Украйна, неговите измерения и потенциални последствия.
България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси. Длъжна е да защити правата на своите граждани, да гарантира тяхната сигурност и спокойствие, просперитета на българската държава. Всъщност целта е една – да съхраним своята държавност, своята култура и национална идентичност. За истинските българи тези ценности не подлежат на компромис. Когато залогът е България, трябва да сме в състояние да можем да преодолеем различията си и да работим заедно за нейното благополучие. Да можем да се обединим в името на Родината – личности, партии и гражданско общество!
Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната.
Благодаря на всички, които ме подкрепяха до момента и които продължават да ме подкрепят.