Стартира подмяната на водопровод в дупнишкото село Джерман

Започна подмяната на водопровод и в село Джерман. Изкопните дейности обхващат ул. "Коста Петров", където ще бъдат положени нови тръби. По цялото трасе на ремонта ще бъдат направени и сградните отклонения. Водопреносната мрежа е изградена от етернитови тръби през 1959 година и е сериозно компрометирана, което води до чести аварии, режим на водата през летните месеци, и се регистрира голяма загуба на вода. Изпълнител на дейностите е обединението ДЗЗД „ВИК Джерман 2021“.

Община Дупница бе кандидатствала за подмяна на цялата водопреносна мрежа от 8200 метра на стойност над 3,2 млн. лв. като имаше сключено споразумение с МРРБ за финансирането. През ноември миналата година бе направена официалната първа копка, като от МРРБ платиха първата вноска в размер на над 300 000 лева. След изборите обаче, правителството отказа да изпълни поетия ангажимент за финансиране и отряза цялостната подмяна на водопровода.

Освен в Джерман, подмяна на водопровод се извършва и в други две големи села - Самораново и Яхиново, а скоро се очаква да започне такъв и в Крайници. И трите села регистрират голям брой аварии и загуба на водподаване от над 70%. За тези три села Община Дупница тегли кредит в размер на 1 млн. лв. Само преди дни, на първата копка в Яхиново, кметът на общината инж.Методи Чимев заяви, че се продължават търсене на варианти за държавно финансиране за подмяната на водопровод и на други квартали по селата, както и в града.