Спасиха бедстващ мъж в Осоговската планина

   Планинският спасителен отряд в Кюстендил е оказал помощ на бедстващ в Осоговската планина мъж. Той е на 32 години и вчера на обяд е излязъл да кара моторна шейна. "Около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112", казаха от ПСС отряд Кюстендил.
   Организирана е спасителна акция, в която вземат участие 11 души, а още трима са били в готовност да се включат. До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до хижа „ Осогово”, където го предават на негови роднини .Мъжът е бил крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включат на терен, уточняват от ПСС.
   Пострадалият е разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край, разказват от спасителния отряд в Кюстендил. 
   Те съветват туристите и любителите на екстремните спортове да се съобразяват с метеорологичните условия, да не предприемат необмислени рискове, да бъдат добре екипирани и да не подценяват рисковете в планината. Това е първата спасителна акция за сезона на ПСС - отряд Кюстендил.