Смяната на зимното с лятно часово време

   Тази неделя - 31 март, в 3:00 ч. след полунощ трябва да преместим стрелките на часовниците си с един час напред.Така страната ни ще премине към лятното часово време. То ще остане в сила до 26 октомври, когато ще върнем стрелките на часовниците към зимното часово време.

   За първи път у нас лятното часово време се въвежда през 1979 г., а за първи път в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.

   Само преди дни евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 г., а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

  Смяната на часа ще доведе и до промени в графиците на влаковете у нас тази неделя. 29 влака, които се движат в нощните часове по основните направления - София, Пловдив, Варна и Бургас, ще са с променено разписание.

   Докато компаниите в транспорта синхронизират схеми и разписания, бизнесът прави сметки и те са категорични – губим много повече, отколкото печелим при изкуственото въртене на стрелките. Най-сериозни загуби отчитат в производствата, където трудовите злополуки в първата седмица след смяната на часа растат с една трета, а почти 3/4 от работещите са по-непродуктивни. Засега по-голямата част от бизнеса иска лятното време да остане постоянно у нас.