Сесия на ОбС-Дупница – от популизъм до предизборни изказвания

   Общински съвет-Дупница одобри предложението за получаване на кредит от фонд ФЛАГ в размер на 3 500 000 лева. Срокът на погасяване е до края на февруари 2020 година, с възможност за предсрочно погасяване. Максималният лихвен процент е 4.083%. Средствата са нужни за окончателното разплащане по проекта Интегриран градски транспорт. След завършване на проекта, сумата ще бъде възстановена на Община Дупница от управляващия орган на Оперативната програма.

   Предложението беше прието на днешната сесия на местния парламент, след като със „за” гласуваха 18 общински съветници, а 6 се въздържаха. С „въздържал се” гласуваха от групата на БСП, както независимият Пламен Соколов и Костадин Костадинов от ОДБ. Дебатите по докладната пък преминаха с обвинения в популизъм и предизборни изказвания предвид предстоящия местен вот. Наложи се заместник-кметът по икономическите дейности Олга Китанова да обясни, че тегленето на такъв кредит не е в разрез с Наредбите, тъй като заем от фонд ФЛАГ не влиза в общинския дълг, а освен това кредитът е краткосрочен. От групата на БСП обясниха, че се въздържат при гласуването, тъй като не искали да се натоварва с изплащането на заем следващия Общински съвет. Стигна се дотам, че Георги Пехливански попита Костадин Костадинов дали има нещо общо с проекта Интегриран градски транспорт като изпълнител или подизпълнител. Костадинов отвърна като обвини Пехливански, че прави внушения и все пак отговори, че няма общо с изпълнението на проекта.

   Д-р Пламен Соколов пък изрази съмнения дали този проект ще бъде ефективен за гражданите, тъй като според него нямало да има желаещи да пътуват по новата градска линия №5 от Социалните жилища до кв. „Байкал”. Намеси се и кметът Методи Чимев, който за пореден път обясни, че замисълът на Интегриран градски транспорт е осъществяването на ремонт на над 7 км улична мрежа.