Съветниците в Дупница се скараха на тема: „комунизъм и концлагери”

   След бурни и разпалени дебати Общински съвет-Дупница даде зелена светлина за поставянето на възпоменателна плоча в памет на въдворените в трудово-възпитателното общежитие в града през 1945 г. Инициативата за поставяне на такава плоча е на местната структура на СДС, а докладната бе внесена от Костадин Костадинов по повод Деня за почит към репресираните от комунистическия режим, който се отбелязва на 1 февруари. Паметната плоча ще бъде поставена в близост до железопътния мост за Бобов дол, в квартал “Ценеви”, където се е намирало и трудово-възпитателното общежитие.

   Д-р Първан Дангов от БСП се изказа против поставянето на плоча. Той заяви от микрофон, че информацията за историческите факти от онези времена е недостатъчна и директно попита Костадин Костадинов дали прави разлика между трудово-възпитателно общежитие и концлагер. Повод за това питане бе, че в докладната си Костадинов е използвал думата концлагер. В остри противоречия относно историческите факти влязоха Асен Илиев от БСП и Костадин Костадинов. В споровете на тема „комунизъм” се включи и Георги Георгиев от СДС, като се стигна до там в полемиките да бъде намесен и паметникът на Желю Демиревски. При гласуването 20 общински съветници гласуваха със „за”, 6-има бяха против, а 4-има се въздържаха. С „против” и „въздържал се” гласуваха съветниците от БСП. Против бе и независимият съветник Георги Василев Градевски, а с въздържал се гласуваха и Иван Танев и Миглена Вельова от Глас Народен, както и Костадин Севдин от Движение „Заедно за промяна”.

   Веднага след обявяване резултатите от гласуването групата общински съветници от БСП напусна залата и не участва в разглеждането на единствената извънредна докладна – относно избор на одитори на ВиК и общинската болница.