Съкрушителна победа за ГЕРБ- СДС в област Кюстендил! Праща двама депутати в парламента

Съкрушителна победа за ГЕРБ- СДС в област Кюстендил, сочат резултатите при 100 % обработени протоколи от Районната избирателна комисия. Партията на Бойко Борисов печели 14 850 гласа или 37, 09%. Местните кандидати и структури са постигнали най-висок резултат за цялата страна. На второ място, но с почти наполовина по-малко гласове се нарежда коалиция ПП-ДБ, които са получили едва 8 085 гласа или 20,19%.

„Възраждане“ се нареждат на трето място и изместват БСП  в областта, като за партията на Костадин Костадинов са гласували 14,43% или 5 776.  БСП е четвърта по резултат с 13,04%, общо 5 219 гласа, а пети са „Има такъв народ“, които са събрали общо 1 733 гласа, 4,33%. 

1 826 гласоподаватели от област Кюстендил са отишли до урните и са направили протестен вот срещу всички партии, като са отбелязали  „Не подкрепям никого“.  Техният брой е по-голям както от този на симпатизантите на Слави Трифов в областта, така и на гласувалите за Движението за права и свободи, които в Кюстендилско са получили едва 1 111 гласа или 2, 78 % . Броят на недоволните надвишава също и този на гласоподавателите, които са предпочели да се доверят на Левицата! "Младата" политическа формация успя да отхапе от партията майка БСП цели 2, 59% .Очевидно недоволните от политиката на Корнелия Нинова, са 1037 души. Разочарованите от поведението на политиците са повече и от симпатизантите на Стефан Янев в област Кюстендил . За ПП Български  Възход са гласували 1 045 души или 2, 61%.

Най-много гласове от преференциалния вот в област Кюстендил е получила дупничанката Радослава Чеканска. Лична подкрепа за нейната кандидатура са дали 2 822 души. Очаква се  ГЕРБ-СДС да спечелят два мандата в област Кюстендил. Така Чеканска ще влезе в Народното събрание заедно с водача Христо Терзийски, изместнайки от листата шампионът по борба Даниел Александров и адвокат Михаела Крумова от Кюстендил. Успелият борец, който е сред активистите на МГЕРБ е получил лична подкрепа от 1029 избиратели, а кюстендилката Крумова е подкрепена 2 678 преференции. 

698 преференции е получил друг дупничанин в лицето на общественика и бивш депутат Николай Табаков.Той е предпочетен пред водача на коалиция ПП-ДБ Георги Стамов, който с лична преференция е отбелязан от едва 674 избипатели. Въпреки слабото представяне, Стамов вероятно ще има честта за втори път да прекрачи прага на парламента.Неудовлетворителния резултат за симпатизантите на Промяната е редно да ги наведе на мисълта, че водачът на листата продължава да бъде неразпознаваема личност за по-голямата част от избирателите в област Кюстендил, въпреки престоят му в Народното събрание и силната рекламна кампания в различни канали от интернет пространството. 

С незавидно слабо представяне, въпреки рекламната кампания е и кандидатът на Движението за права и свободи Шейхриар Златарска. Лично за нея са гласували едва 229 души от областта. Очевидно сериозните усилия на новия координатор на партията и неин съпруг Николай Златарски не дадоха нужния резултат.Част от избирателите на Ахмед Доган посочват като причина за това именно неговата намеса в изборния процес.За тях е неясно как един човек само до преди две години е агитирал за Има такъв народ и се е обявявал публично против системните партии, а към днешна дата диктува дневния ред в областта на една от най-старите и най-системни партии в страната. Очевидно освен собствените си роднини, служители и приятели, фамилията не е успяла да привлече допълнителни гласове. Равносметката показва, че ДПС сама е разполагала с повече свои избиратели, отколкото фамилията е гарантирала на нея. 

Въпреки трусовете в БСП и отсъствието му страната по време на кампанията  дупничанинът Александър Анин е получил 317 гласа. С най-много лични префепенции в партията на Столетницата е водачът Бойко Клечков. За бившият агент на Държавна сигурност са гласували 883 души. Очаквано обаче партията изпадна от челната тройка. Безспирните скандали сред редиците на червените, свързани с лидерското място в партията отблъснаха дори и твърдия електорат.Антиджендърските послания не можаха да хванат декиш в област Кюстендил, където проблемите са от съвсем различно естество. На бившия разузнавач никак не му прилягаше да говори против ЛГБТ общността  в компанията на баби и дядовци, които едва се подпираха на своите патерички по време на предизборните събрания. Безпътицата в БСП ги прати в редицата след привържениците на проруската партия Възраждане и най-вероятно за първи път в новата история ще останат без депутат от Кюстендил. Избирателите питат: - Докога, бе Нинова?