Съдът отмени глобата на организатора на протестите в Дупница

   Районен съд-Дупница отмени като незаконосъобразно наказателното постановление, с което бе наложена глоба от 500 лева на сочения като организатор на протестите срещу високите цени на горивата – Николай Панев. Припомняме, че на 11-и ноември 2018 г. множество граждани блокираха движението по главен път Е-79 в района на пътен възел „Байкал”.

   В решението на съда е посочено, че протестните действия се изразили в спиране на пътното движение като гражданите застанали на пътните платна и в двете посоки. На място дошъл началникът на полицията в Дупница Борислав Динев, който разпоредил на множеството да освободи пътните платна с цел възстановяване на движението. Проверки на самоличността на протестиращите на място не били извършвани, като събитието било заснето с видеокамера. Впоследствие, от заснетите кадри била установена самоличността на Николай Панев и на 12-и ноември в негово отсъствие му бил съставен акт за нарушение. При връчване на акта Панев направил възражение, че не е съгласен с констатациите. Въз основа на съставения акт е издадено атакуваното наказателно постановление, с което е наложено административното наказание. Съдът прие за установена фактическата обстановка като даде вяра на показанията на разпитаните свидетели. Същите не си противоречат, установяват събитията в последователност и се подкрепят от писмените доказателства. Съдът  прие, че наказателното постановление е необосновано, издадено в нарушение на процесуалните правила и следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

   Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му пред Административен съд - Кюстендил