Руската армия обяви, че отваря хуманитарни коридори за евакуация в Украйна

   Руската армия ще прекрати огъня в Украйна и ще отвори хуманитарни коридори за евакуация от 10:00 часа местно време (9:00 БГ), съобщи агенция „Интерфакс“, като цитира министерството на отбраната в Москва.

Коридори за евакуация ще има от столицата Киев, Мариупол, Харков и Суми.
Русия предприема стъпката по изричната молба на френския президент Еманюел Макрон, както и с оглед на ситуацията в тези градове, се подчертава в изявлението.
Същевременно за днес е насрочен третият кръг от руско-украинските преговори за примирие, след като разговорите от миналата седмица, включително договореностите за хуманитарни коридори, не дадоха видим резултат.

От Генералния щаб на украинските въоръжени сили предупредиха, че Русия се готви за масивна атака срещу столицата Киев. Москва обстрелва интензивно градовете в покрайнините на столицата и попълва запасите си от гориво от Беларус в подготовка за нападението, твърди Киев.

Украинската страна съобщи, че е успяла да си върне контрола над източния град Чугуев в Харковска област с население от 31 хиляди души. Според украинския генерален щаб при сраженията са убити двама високопоставени руски командири.

Ожесточени боеве се водят в околностите на град Николаев, на пътя на руското настъпление към Одеса. Кметът на града потвърди, че в последните часове руската страна е засилила обстрела като мишена на бомбардировките са станали и жилищни сгради. Кметът предупреди населението и за множество неизбухнали снаряди, които да не доближават.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се готви да бомбардира и най-голямото пристанище на страната Одеса.