РС – Дупница взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама братя, обвиняеми за опит за кражба, в условията на опасен рецидив

   Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Маргарита Алексиева  взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на Сашо М. / на 38 години / и Славчо М. / на 27 години /, и уважи искането на РП- Кюстендил. Двамата братя са привлечени като обвиняеми за опит за отнемане на чужди движими вещи, при условията на опасен рецидив, като са осъждани за подобен род престъпления.
В съучастие, на 20.01.2021 г., от къща на ул. „Морава“ в Дупница са направили опит да отнемат моторна резачка, водопроводни части и тежести за везна от владението на собственика им, като за извършване на кражбата са взлoмили входната врата на къщата и вратите за първия и втория етаж, и вратата към мазето. Кражбата не е довършена пo независещи oт двамата обвиняеми причини,  забелязан е полицейски патрул, минаващ наблизо и вещите са оставени в двора на имота.
   В мотивите си съдът посочва, че от събраните на досъдебното производство доказателства може да се направи извод, че към настоящия момент е налице висока степен на вероятност обвиняемите да са извършили деянието, за което са привлечени в това им качество.
   Изложените обстоятелства, подкрепени от събраните до момента доказателства, налагат извода, че съществува реална опасност обвиняемите да се укрият и да извършат престъпление. От свидетелствата за съдимост на двамата обвиняеми се установява, че деянието е извършено при условията на опасен рецидив. 
   Определението на РС – Дупница, с което по отношение на братята Сашо М. и Славчо М. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.