РС – Дупница взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за домашно насилие

   Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова  определи мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на Васил П., който е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131, ал.1, т.5а, във вр. с чл. 130, ал.1 от НК / за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие /.
В искането на Районна прокуратура – Кюстендил се посочва, че на 05.02.2021 г., около 01, 40 ч. в село Мурсалево, възникнал скандал между обвиняемия и пострадалата Д. С., който прераснал в остра физическа агресия. Обвиняемият започнал да влачи за косата пострадалата, по пода и на улицата пред дома им, както и да я бие с юмруци. Разследва се домашно насилие и върху малолетно дете на пострадалата, която има 3 деца, последното, от които е от съвместното й съжителство с обвиняемия, и е на възраст два месеца.

Видно от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е било повдигнато обвинение, а именно проведения разпит на пострадалата Д. С., както и на малолетната й дъщеря. Обвиняемият, след употребата на алкохол, в условията на домашно насилие е причинил разстройство на здравето, извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК на Д. С. Видно от показанията, същият е упражнил физическо насилие върху пострадалата и нейната дъщеря. Момичето твърди, че е била бита с колан, заплашвана, че ще бъде вкарвана в мазето, където има големи мишки, че е наказвана от същия да стои на коленца върху капачки с ръчичките нагоре.
Васил П. е осъждан многократно, като последното му наказание е „Лишаване от свобода“, ефективно за срок от шест месеца. Обвиняемият, пострадалата и нейните деца, както и последното дете родено от съвместното им съжителство, живеят в едно домакинство.
Съдът счита, че въпреки, че в случая се касае за престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до три години, са налице всички предвидени  в закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - „Задържане под стража“. Налице е обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, както и че съществува реална опасност да се укрие или извърши друго престъпление, пише в мотивите на съдия Мая Гиздова.

Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Васил П. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил, като при жалба или протест делото е насрочено за 15.02.2021 г.