Ресторанти и търговци в областта са предложили изрядна храна по време на коледните и новогодишни празници

   Няма констатирани нарушения в област Кюстендил по време на извършената тематична проверка, свързана с предлагането на храни и месни произведения, по време на коледните и новогодишни празници. В периода от 21.12 до 03.01.21 г. са проверени 66 обекта на територията на Кюстендилска област, съобщи Д-р Велка Войнова началник отдел контрол на храните към ОДБХ. Част от проверките са извършени съвместно с представители на РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР. Целта е била да бъде разширен контролът, свързан със спазването на противоепидемичните мерки по Коледа и следене за качеството на предлаганите стоки.

   От ОБДХ са проверени млекопреработвателни предприятия, предприятие за месопреработка, предприятия за месни заготовки и разфасофки, кланицата в Кочериново, цех на опаковане и етикетиране на хранителни добавки, складове за търговия на едро, супер и хипер-маркети, заведения за обществено хранене, ресторанти с доставка на храна за вкъщи, ресторанти към хотели и магазини за хранителни стоки.

   Няма констатирани нарушения и по отношение на спазването на хигиенните изисквания от страна на персонала и извършването на редовна дезинфекция. Спазени са условията за съхранение на храните, етикетиране и системите за самоконтрол, отчитат от ОБДХ-Кюстендил.

   Служители на Областната агенция по безопасност на храните са били дежурни през всички почивни дни, като целта е била гарантиране на доверие и спокойствие в потребителите, при закупуване на храни и месни продукти по време на дългите празнични дни, съобщи още Д-р В. Войнова.