Протест в Дупница заради отсечените дървета пред сградата на Общината

Огромно недоволство в Дупница заради 13 отсечени дървета пред сградата на Общината. Местни жители, общински съветници и представители на различни партии изразиха възмущението си от стореното и поискаха сметка от кмета на града Първан Дангов.

Рано сутринта пред кметството с букет карамфили , превързани с  траурни  ленти отново дойде Маргарита Иванова- жената, която трогна хиляди хора с жеста си да постави цветя и да се поклони пред останките на изсечените дънери в центъра на Дупница.

Десислава Панайотова: Големият въпрос не е дали е правилно или не, а дали е законно или не е 

 „Въпросът не е дали е правилно или не е правилно дърветата да бъдат изсечени.Въпросите са  дали е законно или не и дали е в интерес на обществото или не.Това са въпросите. Не е важно дали на мен ми харесва, дали на кмета му харесва или не му харесва. Защото тук кметът ни занимава с личността си. Вчера даде пресконференция, от която видях няколко секунди, в които ни обясняваше дали е естет или не. Това няма никакво значение. Има значение законно ли е и в интерес на гражданите ли е случилото се тук. Според мен нито е законно, нито е в интерес на гражданите. 

Предстои ни най-горещото лято, а кмета започва масова сеч из града от площада, който площад вече спокойно можем да наречем площад „Инсулт”. Оттук минавах хронично болните, за да отидат в поликлиниката и вече няма да има къде да седнат. Другото е – решението на проблема.

Има информация, че се готви сеч и на старите секвои. Оправданието там е, че се събират наркомани, което е абсурдно и не знам дали е вярно.По тази логика токът също убива и вероятно трябва да го забраним. Същото важи и за автомобилите…Това нещо трябва да се спре! И вместо цветя, трябва отново да се насадят дървета, за да може поне това малко детенце дошло също тук и другите малки деца след 30 год. да имат отново сянка”, коментира Десислава Панайотова. 

Тя дойде на площад „Свобода” в качеството си на гражданин, еколог и природозащитник. Тя отправи и няколко въпроса към градоначалника:
„Чух в две последователни пресконференции, че кметът постоянно говори за кучешката тения. Искам да използвам възможността, за да го попитам  колко са случаите на заразени с кучешка тения в община Дупница през последните 10 год. или в период, който той самия посочи? По този начин кметът всява страх у гражданите, като според мен това е една от неговите цели.Да отклонява вниманието от важните въпроси за града, като в случая това са изсечените дървета и изразеното му намерение да се сече още.Не само в центъра, а въобще в целия град. 

Чух и оправданието му с цветята. Трябва да кажа, че цветята са най- изискващите ресурс растения, в това число най-много труд, най-много пари и най-много вода. За разлика от случаите на кучешка тения, които не знаем колко са, знаем че засушаването е период , който предстои.Ще стане независимо дали сме климатични светици или не. 
Това означава, че през лятото кметът ще издава заповед на хората  да не си поливат градините пред блоковете и дворовете, а в същото време тук ще се лее питейна вода или ще се кара с водоноски непитейна вода. И при двата сценария, това е абсурдно за три лехи теменужки или каквито и да било цветя. Трудът пък ще се извършва през деня пред очите на граждани и туристи, което  е нелицеприятно”, смята Панайотова. 

Маргарита Иванова: Служител се държа агресивно към мен,  след като поставих карамфили върху дънерите

8-годишният й внук Е. Стойков: Ако няма природа всички ще умрем, включително и кмета

В ранното утро на площада отново дойде Маргарита Иванова, която разказа, че е срещнала изключително грубо отношение от общинските служители след като в понеделник постави карамфили върху  дънерите на отсечените дървета.
„Много болно ми стана за отсечените дървета.Мислех си какво мога да направя и това беше първата ми идея.Излязох и потърсих светя с черна лентичка. Така почетох паметта на дърветата. Цветята останаха тук, но явно когато е свършила пресконференцията на кмета, дойде представител на общината.Той  беше доста агресивен с мен”, сподели Иванова. Редом до нея бяха дъщеря й Александра Григорова и 8-годишният й внук. 

„Исках да подкрепя майка ми след като вчера тя постави карамфилите тук. Смятам, че е редно всеки да изкаже позицията си против масовото изсичане на дърветата в Дупница. Това се случва не само на площада, а из целия град. Има сеч в кв. „Развесена върба” , при Наковия мост също се отрязаха дървета.

В близост до площадката в градинката на „Развесена върба” също има сеч.Особено след големия сняг има много отрязани дървета.Да, със сигурност има и опасни, които трябва да се отстранят , но това започна да се ползва като оправдание за сечта и на здрави дървесни видове.Искам да възпитавам сина си в любов към природата. Водя го постоянно в планината .Обяснявам му, че това не е даденост и трябва да се пази, защото ние сме част от природата и тя трябва да остане и за тези след нас”, сподели Александра Григорова.

Макар и на 8 години нейният син Емилиян Стойков вече има гражданска позиция. Детето не одобрява изсичането на дърветата в центъра на града и отправя своя мъдър призив към кмета: - „Ако няма природа всички ще умрем, включително и самият той”.

Илиана Радева: Да изсечеш дърветата е тъжно, жалко и безумно

Дупничанка се разплака пред сградата на кметството. Илиана Радева  определи действията на кмета Първан Дангов като недопустими. 

„Не мога да си обясня как е възможно в 21-век човек да изреже толкова дървета за едното нищо. Това най-малкото унищожава облика на центъра .Какво означава, че дърветата били разнородни? Нали в това е тяхната красота.Вижте, колко е хубаво! Тези дървета , под които всички сме били- вече ги няма.Това е тъжно…Това е жалко…Безумно..!” , заяви Радева.

Тя смята, че кметът е проявил безразсъдство. „Трябва много да се мисли преди да се пристъпи към подобни действия.Такова нещо е редно да се обсъди  с Общинския съвет. Трябва да се консултира и със специалисти .Не може здрави дървета да се унищожават заради някакъв ландшафтен проект. Смятам, че те могат да бъдат включени именно в този проект и да се засадят цветя около дърветата, а не вместо тях”, сподели още Илиана Радева.  

Христо Стоичков: Кметът Дангов работи на инат, пълен провал е и трябва да се маха 

Кметът работи  на инат на хората. Така смята Христо Стоичков от Дупница. Съименикът на емблематичния български футболист смята, че всичко което става в града се прави в ущърб и за сметка на гражданите. „Този кмет прави всичко на инат.Преди изборите той излъга масово хората, после се обърна и сега никой не го иска вече. Така той си отмъщава. Този човек не изпълнява решенията на ОбС. Него нищо не го интересува. Той е цар и султан. Както едно време Кирил Петков заяви, че Народното събрание не го интересува, така прави и той.Аз каквото кажа -това е. На него нищо не може да му се каже, защото той няма да се измени. 

Аз призовавам гражданите да си изберем нов кмет. Няма смисъл да говорим повече с него, защото това е човек, който постоянно лъже.Прави го предизборно и следизборно. Ние си го знаехме, защото той вече беше кмет. Мислехме, че ще промени статуквото. В крайна сметка нищо не стана! Пълен провал! Хората вече масово не го искат и трябва да се маха”, категоричен е Стоичков. 

Маргарита Иванова, БСП: Това е погром! Не може да се даде съвет на човек, който не приема съвети

Забележителен коментар по повод събитията в Дупница направи и дългогодишният член на БСП и Български антифашистки съюз Маргарита Иванова. В ранните часове във вторник тя също дойде пред сградата на кметството, за да подкрепи протеста срещу изсичането на дърветата в общината. 

„Това не трябва да се случва, още повече в момента. Не за друго, а защото са раззеленени вече дръвчетата. В тях има гнезда на птици .Изненада съм, че тук липсват хора като Йонко Гергов и други, които се водят за „зелени” , за да кажат защо се случва това. Съобразено ли са тези действия с хора като тях? Ако въпросът беше обсъден така, че хората да си кажат мнението- това нямаше да се случи.Сега общината е реновирана отвън, но ефекта го виждате.Хората са недоволни. Аз също съм недоволна и даже го написах в социалните групи. За мен това е погром!”, коментира съпартийката на кмета Първан Дангов.

„Аз съм дългогодишен член на БСП , но въпреки това изразявам открито своето недоволство срещу ставащото тук. Аз няма какво повече да му кажа..Не може да се даде съвет на човек, който не приема съвети!Не знам повече какво да кажа. Не знам дали не го направи нарочно точно преди изборите или това е предизвикано. Но според мен Дангов изсече дърветата, за да се вижда Общината.Той ги изсече, за да се вижда, че Общината е обновена. Изсече дърветата, за да се вижда отдалече”, смята Маргарита Иванова. Тя не скри възмущението си от постъпката на градоначалника и смята, че действията на кмета  предизвикват недоволство не само у нея, но и  сред хората в града.