Проф. Атанас Герджиков от Дупница: Решението на Конституционния съд ни казва, че държавният глава Румен Радев  е нарушил Конституцията

   Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков беше посрещнат с бурни аплодисменти и скандирания „Победа“ в центъра на Дупница.  Заедно с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха и кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС за  Кюстендилска област Христо Терзийски, Даниел Александров и Михаела Крумова. Проф. Герджиков беше посрещнат пред сградата на общината от кмета инж. Методи Чимев, лидерът на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов и областният координатор на партията Даниел Данчев.

Преди да говори пред дупничани, кандидатът за държавен глава бе приятно изненадан от волейболната легенда Петър Узунов, който му подари екип на „Марек Юнион-Ивкони“ с номер 15 и името на проф. Анастас Герджиков.
„Навсякъде, където отидем, слънцето върви с нас и това е хубав знак. Много са нещата, които трябва да каже един кандидат за президент. Правомощията на президента не са малко и не са толкова периферни, колкото обикновено се смята. В нашата програма говорим за евроатлантическата ориентация на страната и затова, че външната ни политика трябва да се води с поглед към националния интерес и националното достойнство. Но във вътрешната политика трябва да осигурим онази справедливост, чиято липсва и така обезсърчи българите в последните десетилетия. За тази цел трябва да постигнем върховенство на правото. Дали ще е със съдебна реформа или с други средства, но трябва да направим така, че законът да е над всичко и никой да не е над закона. Разбира се, казали сме много важни неща за икономиката, образованието, науката, иновациите. Също така социалните политики и здравеопазването са важни, както и какво трябва да се направи в енергетиката и оттам и злободневната тема за цената на електроенергията и продуктите, чиито цени се повишават заради това. Това са все важни теми, както и темата за боеспособността на българската армия, която е свързана с темата за оръжейната индустрия. Знам, че винаги наред с цените и доходите, всички българи се притесняват от едни и същи общи неща, колкото и един град да е специфичен. Това винаги са работните места, обезлюдяването на по-малките населени места. Трябва да постигнем мечтата ни – да се обединим около една визия за бъдещето, която да ни доведе до просперираща България с благоденстваща икономика и с духовно общество. За да стане това, трябва да се изпълни всяка точка от нашата програма, а не само някоя. И на първо място тази, която казва, че политическата криза трябва да спре. Ние се явяваме трети път на избори. Вече два пъти не можахме да създадем работещ парламент, нито да излъчим редовно правителство и резултатът е видим. Всички кризи, които ни сполетяха – ценовата криза, здравната криза, произтичащата от нея образователна криза не са причинени от политическата криза. Но ако нямахме политическа криза, щяхме да се борим с тях“, обърна се към жителите на Дупница и региона проф. Герджиков.
 Той беше категоричен, че причината за невъзможността за борба с кризите е, че страната е напълно блокирана и институциите на практика вече не работят 6 месеца.
По думите му разликата между едно служебно правителство и редовно не е, че редовното е по-добро и че в него няма министри, които не са подходящи или пък никой не греши. Според него разликата е, че редовното правителство има контрол.
„Това е парламентарният контрол на един действащ парламент. Това не е така при едно служебно правителство, което се отчита единствено пред човека, който го е назначил. Това в нашия случай е, разбира се, президентът. Едно от най-важните неща е да възстановим чувството за справедливост у хората. Навсякъде, където отида, виждам смес между надеждата в очите от това, че казвам неща, които ги интересува и в същото време недоверие, че 30 години са слушали обещания и никое от тях не се е изпълнило. Причината за това недоверие е общото ни усещане за липса на справедливост у обществото. Това усещане може да бъде променено само, ако имаме върховенство на закона“, каза още кандидатът за президент подкрепен от ГЕРБ.
Проф. Анастас Герджиков не пропусна да коментира и най-актуалната тема, а именно решението на Конституционния съд, свързано с Кирил Петков.  
„Днешната тема с конституционното решение не е толкова важна  затова дали един назначен министър е имал двойно гражданство или не. Въпросът не е в конкретния случай. Въпросът е в това, че г-н Радев не каза, както аз очаквах, че не е знаел и че е бил подведен и затова е подписал този указ. Проблемът е в това, че всички сме разочаровани от това, че действащият български президент в самото начало каза „Аз знаех, но какво толкова, това са просто едни формални разпоредби“. Това е истинският проблем. От всеки човек между нас в момента до държавния глава, ние не сме приели в истинския смисъл на думата необходимостта от върховенство на закона. Това единственият начин да бъдем справедливо общество и да бъдем щастливи. Въпросът е защо допускаме винаги да има някой над закона. Конституцията трябва е още повече над всички.  Затова и най-формалните разпоредби трябва да се спазват. Разбира се, че Конституцията може да има несъвършенства, да има остарели текстове. Г-н Радев има правото като президент да внесе конституционен проект за разглеждане. Пет години е имал тази възможност и можеше да го направи. Решението на Конституционния съд ни казва, че държавният глава е нарушил Конституцията“, допълни ректорът на Софийския университет.
 Той завърши словото си пред дупничани с обещание, което гарантира, че ще изпълни, ако бъде избран за държавен глава:
„Аз ще поема пред вас едно-единствено обещание, въпреки че в програмата ни има намеци за много други. Най-важното ми обещание навсякъде е едно: Ако аз бъда избран за президент, политическата криза ще свърши, защото ще направя всичко възможно да има редовно правителство. Да, това зависи от партиите, но е много важно дали президентът създава интриги между тях, или създава национален надпартиен консенсус. Това е, което ще се опитам да направя. Правил съм така, че на много други места хора и групи с различни интереси да се разберат. Надявам се да успея и тук!“.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев беше категоричен, че именно такива хора като кандидатът за президент проф. Атанас Герджиков са нужни на България в момента.
„Слушайки професор Герджиков непредубеденият човек ще стигне до извод, че такъв тип хора трябват на България в този момент. Кое е важното? Да чуете един изключително грамотен и ерудиран човек, който говори с един благ тон и се опитва да ни приобщи към една идея, или един антипод, който вдига юмрук, крещи, провокира и разделя? Нямах честта да познавам проф. Герджиков, но оттук насетне за мен това е човекът. Призовавам Дупница да гласува за проф. Герджиков.“, заяви градоначалникът. Водачът на листата Христо Терзийски подчерта колко уважаван навсякъде е професор Анастас Герджиков.

„За мен е чест, че за трети пореден път водя листата на ГЕРБ-СДС за Кюстендилска област. Знам каква силна подкрепа имахме в община Дупница и община Сапарева баня. Надявам се отново да ни подкрепите. Искам да кажа, че с тази наша подкрепа за проф. Герджиков и полк. Митева искаме да сложим край на войните и борбите. Проф. Герджиков е авторитетен преподавател, уважаван от всичките наши висши училища. Неслучайно е председател на Съвета на ректорите в България. Той въплъщава един позитивизъм и е позитивната алтернатива на вдигнатия юмрук. Затова нека всички го подкрепим на 14 ноември“, каза бившият вътрешен министър.


Купуването и продаването са престъпления!