Приемат заявления за записване в детските градини в Дупница

   От днес до 20 март включително се приемат заявления за записване в детските градини в Дупница. Това се отнася за деца, родени през 2017 г. По изключение документи за първа група може да се подават и за деца на две години, но само за групите в селата Джерман, Червен брег и Крайници, тъй като там няма яслена група, уточни Тодор Петков – началник на отдел Образование в Община Дупница. Той допълни, че родителите трябва да посетят детската градина, която предпочитат и да попълнят на място заявление по образец. Желателно е да носят акта за раждане на детето, който се ползва само за справка. Всяка детска градина ще обяви класирането на 27 март. Записването става от 30 март до 3 април включително. Във всяка детска градина има график на дейностите за организиране и провеждане на прием за първа възрастова група. В останалите групи деца се приемат целогодишно при наличие на свободни места.

   Тодор Петков заяви, че не очаква проблем с осигуряването на места за прием в заведенията. Предстои и откриване на нова сграда в жк „Бистрица” за четири групи. От думи на Тодор Петков стана ясно, че сградата, разположена на улица „Христо Ботев”, срещу Спортната зала, е частна собственост и общината плаща наем за нейното ползване. Освен това е пригодена за детска градина и не може да предостави същите условия, както останалите. За това се предлага на родителите, живеещи в района, децата им да ползват общинската сграда в Градската градина на улица „Еделвайс” №12. Така Детска градина „Зора” ще бъде прехвърлена в сградата на улица „Еделвайс”. Стана ясно и че сградата в жк „Бистрица” няма да съществува като самостоятелна детска градина, а ще бъде част от Детска градина „Слънце”. За това родителите, избрали тази сграда, следва да подават заявления за записване в Детска градина „Слънце”. До дни предстои да бъде обявен конкурс за директор на тази детска градина.

   Началникът на отдел Образование в Община Дупница посочи, че таксите за ползване на детски градини към момента за децата на възраст от 2 до 4 години са в размер на 2 лв. на ден, а за 5 и 6-годишните е 1,70 лв.