През Дупница ще мине поклонническият маршрут „Светият път“

Дупница е един от градовете, през които ще мине поклонническият маршрут „Светият път“. От 1-ви до 31-ви юли тази година поклонници ще извървят пеша 550 километра по маршрута, по който през 1469 година са пренесени мощите на Свети Йоан Рилски от старата столица Търново през София и Дупница до Рилския манастир. Преминаването ще бъде по максимално близкия известен маршрут, наречен Светият път. За проявата има благословение от Негово Високопреосвещенство Търновския митрополит Григорий. 

Основен инициатор е преподавателят в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново Евгени Коев. Утре в София предстои да се учреди и Национален инициативен комитет за провеждането на проявата. Така 550 години, след като монаси пренасят мощите на свети Йоан от Търново до Рилския манастир, по стъпките им ще тръгнат десетки българи. Началото на похода ще бъде дадено на 1-ви юли, когато ще има голяма благодарствена служба в катедралния храм във Велико Търново. След това шествието ще се отправи към стария Патриаршески храм „Св. св. Петър и Павел” в Асенова махала, където са били мощите на свети Йоан и откъдето е тръгнала процесията преди 550 години. За един месец походът ще мине през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, Черепишкия манастир, София, през полите на Витоша до Дупница, град Рила и крайната точка е Рилският манастир. 

Идеята е едномесечният поход да се превърне в Българския Камино. При Камино всяка година стотици хиляди поклонници изминават пеша или на колело различни маршрути, които водят от европейски градове до град Сантяго де Компостела в Северна Испания, за да се поклонят пред мощите на Свети Яков, един от апостолите на Христос.