Председателят на РИК –Кюстендил: Не всички секции започнаха работа в пълен състав, правят се смени

   Нормално започна изборният ден в Кюстендилска област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Тодорка Илиева. "Не всички секции започнаха работа в пълен състав, правят се смени", каза Илиева.

Броят на гласоподавателите в област Кюстендил е 131 341. Сформирани са 281 секционни избирателни комисии, в които работят около 2273 души. Има пет подвижни секции за хора с двигателни увреждания – в Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Рила. В ковид-отделението на една от болниците в Дупница е разкрита секция за гласуване. В Кюстендил има подвижна секция за гласуване на хора, поставени под карантина. Разкрита е една секция за гласуване към затвора в Бобов дол.

В 173 секции се гласува с машини. В 18 от тези секции са поставени по две машини. В 108 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Общо 410 служители на МВР - от ОДМВР, Регионална дирекция "Гранична полиция", дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението", както и дирекция "Жандармерия", ще се грижат в Кюстендилска област за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот, съобщиха от полицията. В ОДМВР е изграден оперативен щаб, който е в постоянна връзка с РИК и Областната администрация.