Православната църква отбелязва Успение на свети Йоан Рилски

Днес Църквата отбелязва Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

Най-великият светец на българска земя, преподобни Йоан Рилски се родил около 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма, четем в житието му.

Бил съвременник на княз Борис, на неговия син Владимир,на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. Преди смъртта си преподобни Йоан отишъл на пълно уединение в "горната постница", гдето съставил своето "завещание".

Там и починал самичък на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас.

Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация.

По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Свети Иван Рилски, който е основал църковната обител. Бдение и литургия се отслужват и в  Руенския манастир „Св.Иван Рилски” в село Скрино. Ежегодно светите места се посещават от стотици поклонници от цялата страна.

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.