Поканиха премиера Бойко Борисов на протест в Джерман

   Премиерът Бойко Борисов е поканен да присъства на протест на жители на дупнишкото село Джерман на 23-ти февруари, когато ще бъде блокирано движението по главен път Е-79. Поканата чрез медиите отправи на пресконференция днес председателят на сдружение „Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков.

   Протестът на джерманци е насочен срещу изграждането на Депо за преработка на битови отпадъци край селото, процедурите по което вече са в ход. Борислав Тасков съобщи и че протестът ще бъде подкрепен от гости от София, между които народни представители от БСП, макар официални покани към тях да не са отправяни. По думи на Тасков, ако този протест не даде резултат, местните жители са готови и на по-крайни мерки. Според Борислав Тасков проектът за депо край Джерман още в самото начало е заченат на тъмно. За пореден път той изрази мнение, че проектът не се прави в интерес на гражданите, а за лични облаги. Като подкрепа на твърденията си той посочи, че жителите на Джерман категорично са против издигането на такова депо, а и геоложките анализи показвали, че теренът не е подходящ за изграждането на такова съоръжение. „Предлага ни се боклучарник, а не модерен завод”, заяви Борислав Тасков.

   Както е известно, с този парцел е спечелен проект с европейски финансиране за компостираща и сепарираща система. През декември миналата година Община Дупница, в партньорство с общините Бобов дол и Сапарева баня, дори подписа договор по Оперативна програма “Околна среда" за финансиране по изграждане на инсталация .