Петима пациенти в терминално състояние са постъпили за ден в частната болница „Св.Иван Рилски”,  лекувани са по телефона

   Патима пациенти с ковид са постъпили днес в терминално състояние в частната болница „Св.Иван Рилски” 2003 в Дупница. Всички те са били лекувани от общопроктикуващите лекари по телефона. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Ени Лефтеров. „Това са пациенти, които са лекувани по телефона от общопроктикуващите си лекари до момента, в който са получи тежки усложнения от болестта и едва тогава са насочени към болницата. Единият от пациентите е с хронична лимфолевкоза, като по думите на д-р Лефтеров при постъпването са му направени пълни кръвни изследвания, които са показали 70 000 левкоцити в кръвта. „Ако личният му лекар го беше прегледал, ако му беше назначил предварително изследвания,  той щеше да знае и разбере, че човекът ще загине от левкоза, а не от ковид”, коментира д-р Лефтеров. Той алармира още, че от 1 месец се бавят доставките на препарата Ремдесивир, който се използва за лечение на пациенти с усложнения от коронавирусна инфекция. „Утре се очаква да постъпят 6 дози Ремдесивир.Количеството е достатъчно само за 1 пациент. В болницата в момента има 50 души, като между тях има много млади хора. Предлагам РЗИ да дойде на мястои да каже на кого да дадем тази доза и те определят кой да живее и кой да умре. Това не може да продължава по този начин”, коментира още д-р Лефтеров.

Зачестяват случаите на пациенти, които постъпват в болница в тежко, дори терминално състояние  след като са били лекувани от своите джипита по телефона. В събота и неделя двете лечебни заведения в града бяха с изчерпан капацитет, след като голяма част от ковид болните преминали през Спешна помощ се оказаха в критично състояние.