Оранжев код за пожароопасност в понеделник и вторник

   Оранжев код за пожароопасност е обявен в следващите дни в областите Кюстендил и Благоевград. В понеделник и вторник времето остава сухо, температурите ще се повишават и това са предпоставки за увеличаване на рисковете от пожари. Най-голяма пожароопасност има по долината на река Струма, планините, които граничат с Република Северна Македония.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.При такъв индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по гасенето се ограничават само по фланговете на пожара.

От сряда ще настъпи малка промяна на времето – ще проникне по-хладен въздух от север, вятърът ще се усили, възможни са локални интензивни валежи и гръмотевични бури на места. Към втората половина на седмицата ще има фактори за облекчаване на пожароопасността, но пък от друга страна усилването на вятъра също е фактор за увеличаване на тази опасност“, съобщи доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология.