Очаква ни облачен и дъждовен уикенд

   Днес от запад на изток ще превали дъжд, в планините - сняг. В Източна България ще духа умерен юг-югозападен вятър; около и след обяд за кратко ще се усилва. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще са между 6 и 11 градуса, в източната половина от страната до 14 - 16 градуса. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи, сочи прогнозата на НИМХ.

Над планините ще преобладава облачно време. Ще има валежи от сняг, под 1700 метра - от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър и с него температурите още ще се повишат. Максималната на 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра - около минус 1.

През нощта срещу събота валежите временно ще спрат. В събота още сутринта от югозапад отново ще завали. До края на деня валежите ще обхванат и североизточните райони. В западната половина от страната минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, максималните - между 4 и 9 градуса, а в източната, където вятърът ще се задържи умерен с южна компонента, ще са все още сравнително високи, около и над 10 градуса.

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Западна и Южна България. В неделя още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад ще прониква студен въздух. В Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Валежите ще отслабнат, и в много райони ще спрат. В Източна България през по-голямата част от деня ще се остане топло за първата половина от декември.