ОбС подкрепи проекта за логистичен център на мястото на тютюневата фабрика в Дупница

   Община Дупница ще си сътрудничи с компанията „Транс Балкани” ООД и Сдружение „Асоциация на българските градове и региони”, която иска да купи имота на бившата тютюнева фабрика /„Тютюнева промишленост”/ и там да изгради интермодален логистичен терминал. Местният парламент упълномощи кмета Методи Чимев да подпише меморандум за партньорство с дружеството и асоциацията след сериозен дебат по темата. Намеренията на компанията представи Георги Минчев – управител на „Транс Балкани”, с когото бе осъществена видеовръзка. Минчев подчерта, че Дупница е изключително подходящо място не само за логистична база, а за свързването на града с общоевропейската мрежа от терминали. Това е обусловено от кръстопътното място на града. Ще бъде прекрасно, ако общината, градът намерят свой интерес в проекта. Неговата реализация ще доведе други инвестиции за местните предприемачи, които биха могли да намерят възможност да развиват различни съпътстващи, допълнителни дейности и ще доведат до създаване на нови работни места, обясни Минчев. Общинските съветници имаха възможност да задават въпроси към управителя на компанията. Питания имаше Първан Дангов. Съветникът от БСП настоя за повече конкретика по отношение на проекта. Посочи, че стратегическото разположение на града не е новина за присъстващите в залата. Изрази съмнения, че всичко може да се окаже само едни добри намерения, но общината да похарчи пари за безсмислени анализи. С критика към почти всички предложения на местната управа Първан Дангов даде старт на предизборната борба за новия парламентарен мандат. „На 4 април има избори! Мутри вън!”, заяви Дангов. Той бе единственият гласувал против предложението, останалите 31 души в залата бяха „за”. Кметът Чимев определи проекта като изключително важно начинание, което може само да бъде адмирирано. Инвеститорите подкрепи и Емил Гущеров. Съветникът от ГЕРБ увери Георги Минчев, че ще получат подкрепата на общинското ръководство.
   Първото присъствено заседание на дупнишкия парламент мина под знака на политическото противопоставяне от страна главно на Първан Дангов, Емил Гущеров и председателя на съвета Костадин Костадинов от СДС. Чуха се реплики, дуплики, думи като „дървени глави”. Намесени бяха и имената на т. нар. Братя Галеви и ролята им в управлението на общината и местния парламент преди години. За нарушаване на реда в залата Костадинов неколкократно предупреди Дангов, че ще го отстрани от заседанието.
   Във връзка с Международния ден в памет на жертвите на холокоста - 27 януари, по предложение на Валентина Крекманова от БСП в началото на сесията с едноминутно мълчание общинските съветници почетоха жертвите на холокоста.