Областният управител и ръководството на МВР – Кюстендил проведоха работна среща за изборите

   Координация на дейностите по организиране и провеждане на предсрочните парламентарни избори на 11 юли бе темата на работната среща, инициирана от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. В работния формат взеха участие ст. комисар Пламен Стоилов - в.п.д. директор на ОД на МВР - Кюстендил, комисар Васил Паргов - началник отдел „Охранителна полиция“, както и ръководствата на РУ в Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Рила. 

„Главната задача е свързана с провеждането на честни и прозрачни избори, на които гражданите да гласуват спокойно и свободно. Затова е важно да има изключително добра координация и комуникация между структурите, отговарящи за организацията на изборния процес“, заяви инж. Пандурски. Той даде думата на представителите на районните управления, за да споделят информация относно организацията, която са въвели, както и за евентуални проблеми, свързани с нередности, сигнали, охраната на СИК, РИК, конвоиране на машини и книжа и други.

Старши комисар Пламен Стоилов заяви, че са предприети действия във връзка с компетентностите на ОД на МВР за провеждането на изборния процес. 

Комисар Васил Паргов посочи, че сигнали за сигнали и нередности, свързани с изборния процес, се приемат на националния телефонен номер 112 и се пренасочват по компетентност към съответното районно управление към МВР.

Докладвано бе, че процедурата по подготовката и провеждането на изборите е ясна и унифицирана за цялата област. Работи се съвместно с прокуратурата. Няма сигнали в районните управления, които да не са докладвани в Районната прокуратура. 

Относно логистиката на машините за вота стана ясно, че през изминалата седмица е получен организационно-транспортен план в тази връзка, който предстои да бъде преработен. По информация на „Сиела норма“ АД ще се доставят допълнителен брой машини. Както и до сега, изборните книжа ще бъдат охранявани денонощно. Раздаването става поетапно и координирано с Областна администрация. Материалите се ескортират след предаването им до съответните общини. 

В хода на разговора със структурите на МВР инж. Пандурски обърна внимание да не се допуска струпване на множество лица пред секционните избирателни комисии.

От страна на Областна администрация в срещата се включиха също зам. областните управители инж. Георги Илинов и Йордан Гогев, както и главният секретар на институцията Гергана Михайлова.