Ново поскъпване на имотите в Дупница с до 10 %, прогнозират експерти

Асен Кирилов: Увеличаващата се инфлация, изгодните банкови условия и предстоящото навлизане на еврото кара хората да инвестират в недвижима собственост

   Запазва се тенденцията за общо поскъпване на цените на имотите в Дупница  и региона , спрямо предходната година. Експерти отчитат, че през изтеклата 2021 година поскъпването на жилища е било средно около 10-15 %. Очакванията на брокерите са, че през настоящата година тази тенденция ще продължи и предстои ново покачване с още 10 %. „Няколко са причините са повишаване на цените на имотите. От една страна, банките предлагат изключително изгодни лихвени проценти при ипотечните кредити, което определя търсенето и закупуването на имоти. От друга страна,  увеличаващата се инфлация кара хората със  спестени средства да търсят изгоден вариант за инвестиция.Вместо да държат парите си на депозит и те да се обезценяват във времето, те предпочитат да ги вложат в дългосрочна инвестиция, каквато е закупуването на имот. Определящи   за скока в цените  на имотите  са също  драстичното покачване на строителните материали, както и предстоящото навлизане на еврото”, сподели Асен Кирилов, който управлява агенция за недвижими имоти „АЙ ЕС ДЖИ – Интернешънъл”. Той отчита, че в момента търсенето е в пъти повече от предлагането на пазара. „Хората, които имат имоти за продаване изчакват максимално поскъпването им, за да ги продадат  възможно най-изгодно. Предлагат се и такива, които са на цени в  пъти по-високи от реалните .В повечето случаи те не реализират продажби, но по този начин  също влияят на цените на пазара”, коментира още Кирилов.  Според него трудно може да бъде посочена някаква средна цена на квадратен метър в Дупница, тъй като пазарът е динамичен. „ Имаме ново строителство при 280 евро на кв.м. , където сградата все още  няма  АКТ 16, други достигат до цена от 500-600 евро на кв.метър. Може да бъде и по-скъпо, ако говорим за качествено строителство със скъпи строителни материали”, сподели още Асен Кирилов.  По негови наблюдения,  най-атрактивни и търсени са жилищните сгради  в  района  от центъра до жп гара- Дупница, заради локацията на квартала. Той отчита също, че хората, които разполагат със спестени средства се насочват към закупуване на имоти  в по-големите градове. Други избират да насочат парите си във вземането на ваканционен имот в чужбина, най-вече в съседна Гърция. „Едните търсят да закупят жилища в София, където учат децата им. Вместо да плащат наеми, те предпочитат да изплащат имота на банката и да вземат бъдещ дом за децата си. Други се насочват към ваканционните имоти, за да им носят средства. Те се отдават под наем почти половин година и носят допълнителни приходи  на своите собственици. Изчислено във времето,  те бързо се изплащат и носят  чиста печалба на стопаните си , което ги превръща в добра инвестиция”.

Кирилов отчита и обратната тенденция. Хора от Столицата се интересуват от имоти в Дупница и близките села . „Това са млади хора, които искат в петък вечерта да се качат в семейството си в колата и да отидат някъде, където е по-спокойно.Интересът им е към закупуване на къща, но задължително с дворно място, където да прекарват уикендите”. 

„Моята прогноза за годишно поскъпване през 2022 год. е в рамките до 10 % , но това е твърде относително, предвид политическата и икономическа обстановка в страната. Ситуацията е динамична и винаги могат да настъпят промени”, коментира още Асен Кирилов.