Нов водопровод в Яхиново спасява от безводие и аварии над 40 домакинства

Стартира частична подмяна на водопровода в дупнишкото село Яхиново. Символична „първа копка” положиха градоначалникът на Община Дупница инж. Методи Чимев и кметът на селото Софка Скоклева. Събитието започна с водосвет отслужен от архиерейския наместник, иконом Георги Паликарски.  Придобивката е на стойност 317 541 лв. с ДДС.лева и ще се изпълнява от фирма ДЗЗД „Благоустройство Крайници 2019”, в рамките на 60 дни . В дружеството участват фирмите „Браво строй” и „Уотър Дизайн”. 

„Ще подменим съществуващ водопровод, който е амортизиран. На места, където няма такъв ще бъде изграден нов. В рамките на два месеца ще бъдат подменени най- проблемните участъци. По този начин ще бъдат решени проблемите с ежедневните аварии, ниския дебит, недостига на вода  на определени места и запушванията на тръби по стари отклонения. Целта е подобряване на водоснабдяването и водоподаването за населението. Надяваме се,  че около 40 домакинства, които попадат в зоната на ремонтирания участък след това няма да имат проблеми с водата.”, сподели техническият ръководител на фирмата изпълнител -Георги Деливерски. Той отправи призив към живущите в района да проявят разбиране по време на строително ремонтните дейности. „Ще има спиране на водоподаването, за което ще бъдат уведомявани своевременно жителите на селото. Нека хората да бъдат толерантни през настоящия период”, помоли Деливерски.  

„С изграждането на новия водопровод ще се промени инфраструктурата. Улиците „Гурко” и „Река Джубрена”  са най-зле и имаше много аварии. Около 30 и повече къщи ще могат след ремонта да имат нормално водоподаване и тези непрекъснати проблеми ще бъдат решени. Всичко, което се случва е за хубаво и вярвам, че хората ще са търпеливи”, сподели кметицата на селото Софка Скоклева. Тя показа завидни сили и ентусиазъм. Крехката дама грабна кирката, издигна я здраво и с един удар направи дълбока бразда, с което положи началото на новия водопровод. Рамо до рамо с нея бе кметът на Дупница инж. Методи Чимев, който пожела успех на хубавата придобивка за жителите на Яхиново.

"Когато чакаш помощ отвън, но такава няма, тогава се заемаш сам да си решаваш проблемите според възможностите. Знаете, че имахме проведена процедура, избран изпълнител, но от държавата не получихме финансиране, както за Крайници, така и за другите села. Затова нямахме избор и тръгнахме сами да си решаваме проблемите. Изтеглихме заем от 1 милион за Самораново, Крайници и Яхиново и както виждате започнахме. Тази подмяна сега в Яхиново няма да реши проблемът на цялото село, а на определен брой жители. Говорим за подмяна на етернитов водопровод на повече от 60 години. Разбира се, няма да спрем да работим, за да осигурим средства по различни пътища и за другите квартали на селата, както и за града", коментира инж. Методи Чимев.

По традиция събитието бе полято с бутилка шампанско, разбито в лопата на багера, след което  строителната машина веднага започна работа. 

На събитието присъстваха зам.кметът на Община Дупница Крум Милев, главният инженер Иван Бельов, представители на фирмата изпълнител, жители и гости на Яхиново.