Над 400 служители на МВР ще се грижат в Кюстендилска област за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите

   В ОДМВР е изграден Оперативен щаб, който е в постоянна връзка с РИК и Областната администрация, създадена е организация за охрана на изборните материали при транспортирането им до СИК в деня преди изборите. Служители на Охранителна полиция и служители на РДПБЗН извършиха  охранителни и противопожарни обследвания на помещенията, в които ще се помещават секционните избирателни комисии.

Помещенията ще бъдат запечатани от председателите на избирателните комисии в присъствието на полицейски служители, които ще поемат охраната  от 3  април до приключването на изборния ден на 4 април.

В Кюстендилска област изборите ще се проведат на 199 места в 282 секции. Предприети са мерки за обезпечаване охраната на мобилните комисии за хора,, които не могат да се придвижат сами до секциите. 

Осигуряването на обществения ред и гарантирането на правото на вот на гражданите ще се осъществява от 440 служители на МВР – те са от ОДМВР, РДГП, РДПБЗН,Жандармерията.

Полицията ще съблюдава за стриктното спазване на изборното законодателство, както и за недопускане на случаи на купуване на гласове. При получаване на сигнали за купуване на гласове, незабавно ще бъде уведомявана прокуратурата, под чието ръководство ще се предприемат и извършват всички действия по проверка и изясняване на постъпилата информация. 

Полицейската охрана на изборните места ще следи строго за недопускане вътре на лица, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Всички обемисти и съмнителни пакети ще бъдат оставяни извън помещенията за  гласуване. За да не се допусне внасянето на опасни предмети, полицейските служители ще проверяват гражданите в случай на необходимост. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии.

Служителите охраняващи изборните помещения ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и РИК.

След приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи бюлетините и протоколите от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията. Създадена е организация за охрана  на помещенията   по време на предаване на изборните материали от СИК в РИК след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК  - Кюстендил до ЦИК.