Мощен руски конвой приближава Киев

   Руските войски са подновили тази нощ ударите по Киев, съобщават от украинската армия.

Сателитни кадри, заснети в понеделник, показват, че руският военен конвой северно от украинската столица Киев е дълъг около 64 километра, а не 27 километра, както бе съобщено по-рано, съобщи американската частна компания "Максар", предаде Ройтерс.

"Максар" съобщи също така, че на по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени допълнителни наземни сили и хеликоптери.
Генералният щаб на украинската армия заяви, че руските сили са се прегрупирали през последните 24 часа, събирайки бронирана техника и артилерийски оръжия, "предимно за да обградят и поемат контрола над Киев и други големи градове на Украйна".

Москва се готви да започне нова масирана военна атака над Киев. Това сочат данните на АФП, получени от два източника - дипломатически и свързан със сигурността.
Руската колона е напреднала с около 5 километра към Киев, съобщи високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Защитниците на столицата, които бяха под полицейски час целия уикенд, са издигнали импровизирани барикади и са препрограмирали обществени електронни табели, за да предупредят руснаците, че ще бъдат посрещнати "с куршуми".

И макар много техника и хора да са съсредоточени преди Киев, то атаките и в останалите украински градове не стихват.
Според Игор Колихаев, кмет на Херсон, руската армия е инсталирала контролно-пропускателни пунктове на всички входове на неговия град. Но, увери той, "Херсон остава украински" и "ще може да устои".

Подобна е ситуацията и в Харков, където руска атака е убила няколко цивилни, включително деца. Кметът на втория по големина украински град Игор Терехов, цитиран от украински медии, каза, че бронирани машини и руски танкове са "навсякъде близо до града".

Според специалната мисия на ОССЕ в понеделник, в близост до тези два града са прозвучали множество експлозии. Атаки е имало и по жилищни сгради, съобщи информационната агенция Интерфакс Украйна.

Изправен пред опасността от големи битки за контрол над Киев, президентът Владимир Зеленски призова международната общност "да обмисли пълно затваряне на небето за руски ракети, самолети и хеликоптери".

"Това зло, въоръжено с ракети, бомби и артилерия, трябва да бъде спряно незабавно. И икономически унищожено, за да покаже, че човечеството е способно да се защитава", каза той във видео, публикувано във Facebook.