Лидерите на ЕС: Путин трябва да се провали и ще се провали

   Руският президент Владимир Путин трябва да се провали и ще се провали, заявиха лидерите на Европейския съюз, които постигнаха съгласие за въвеждането на нови санкции срещу Русия заради офанзивата на руските сили срещу Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия атакува вчера Украйна по суша, въздух и море, след като президентът Путин обяви, че руската армия ще извърши специална военна операция в съседната страна, припомня Ройтерс.

Лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие за въвеждането на нови икономически санкции срещу Русия. По-рано това направиха и Съединените щати.

Европейският съюз ще замрази руските авоари на територията на своите страни членки
и ще спре достъпа на руските банки до европейските финансови пазари. Мерките са част от новия санкционен пакет срещу Русия, който бе характеризиран от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел като най-суровия пакет от санкции, който някога е бил прилаган.

"Този пакет включва финансови санкции и е насочен срещу 70 процента от руския банков пазар 
и ключови държавни компании, включително и в сферата на отбраната", заяви в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На пресконференция Фон дер Лайен заяви, че санкциите ще ограничат също така достъпа на Русия до финансовите пазари, което ще оскъпи заемането на средства от Русия и ще доведе до покачване на инфлацията там. Ограниченията на износа пък ще засегнат петролния сектор на Русия, тъй като тя вече няма да има достъп до стоки от ЕС, от които се нуждае за петролните си рафинерии.