Извънредна сесия спасява Родилно отделение на общинската болница

   Общинските съветници от групата на БСП започнаха събиране на подписи сред своите колеги с искане за свикване на извънредна сесия на местния парламент относно съдбата на Родилно отделение в общинската болница в Дупница. Повод е намерението на прокуриста на болницата Мария Иванова да преустанови ражданията в отделението. По правилник, заседание може да се насрочи по искане на група съветници, ако то бъде подписано от поне 11 от 33-ата местни парламентаристи. В интернет пък тече петиция „Против спиране на ражданията в Общинската болница в Дупница”, като вече са се подписали над 200 души.

   Изпълнителното бюро на БСП – Дупница също излезе с позиция за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, по повод разпространената информация за предстоящо закриване на Родилно отделение в Общинската болница. „Лишаването на гражданите от една основна здравна услуга намираме за обезпокоително и достатъчно основание за аргументиран дебат по темата”, се казва в позицията на социалистите. „Болницата е общинско дружество, съветниците са пряко ангажирани както със запазването й, така и с гарантиране качеството на извършваните медицински дейности. Досега не е обсъждано закриване на отделения, напротив, споделяли сме мнението, че болницата трябва да се стабилизира и развива. Настояваме за диалогичност и прозрачност и приканваме общинските съветници да подкрепят свикването на извънредна сесия”, посочват от БСП-Дупница.

   Същевременно стана ясно и че председателят на Общинския съвет Емил Гущеров свиква среща-разговор с общинските съветници от всички политически партии на тема „Общинска болница”. Срещата ще се проведе във вторник, 19-и март, от 17 часа в Заседателната зала в сградата на общинска администрация. Очаква се да бъде поканена да присъства и прокуристът на болницата Мария Иванова.