И Дупница скача на протест срещу „зелените сертификати”!

   Дупница се включва в националния протест  под  лозунга „Всички заедно”! За  здраве, работа, бъдеще, сигурност! Протестът, който  се организира от Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете и  представители на детските центрове ще се проведе и в града на барикадите този четвъртък от 15.00 до 18.00 часа. Предварително желание за участие в общи протестни действия  са декларирали и търговци  от Градския универсален магазин, собственици на магазини, заведения за обществено хранене, ресторанти, детски центрове, фитнеси, кафетерии и граждани. Организаторите на протеста считат , че сегашната система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава.

Организаторите на протеста настояват:
1. На първо място за издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина.
2. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.
3. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен.
4. Настояваме изискванията за „зелен сертификат“ да важат за ВСИЧКИ.
5. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона.
6. Считаме, че беше задължително да се даде гратисен период, какъвто на практика нямаше.
7. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.