Христо Терзийски: Отиде си скоропостижно и този парламент

   И този парламент е вече в историята. Отиде си скоропостижно, защото мнозинството в него се занимаваше със себе си, а не с важните за българските граждани проблеми. Целта да се унищожи политическия опонент ГЕРБ-СДС чрез разпространението на неистинни твърдения и откровени лъжи нямаше как да придаде смисъл на най-важната институция в страната – законодателния ни орган. Затова и логичното се случи – партиите от новото мнозинство се изпокараха по един изключително грозен начин и обиден за Парламента начин, не успяха да съставят правителство, но успяха да вкарат страната в нова политическа и финансова криза. Стотици милиони левове за избори само в рамките тази година. Това и най-богатите държави не могат да си го позволят. За сметка на това всички големи инфраструктурни проекти бяха спрени, а заделените за тях пари потънаха неизвестно къде. 

Служебното правителство също се включи в атаките срещу ГЕРБ-СДС. Явно, че амбицията за втори мандат на Президента бе по-важен приоритет от икономиката, здравеопазването, заплахите от масивен мигрантски натиск… Не очаквам това да се промени и при следващото служебно правителство, назначено от същия Президент и в относително същия състав. Вярвам, че не сте забравили опита да се повлияе на кампанията от изборите чрез лъжата от служебния вътрешен министър за „15-те хиляди македонци“, които трябваше да нахлуят и да гласуват в Кюстендилска област. Това, разбира се, не се случи. Но той не се извини. Твърденията на служебния министър и на някои депутати за „стотици незаконно подслушвани“ по време на протестите също бяха опровергани. Същото се случи и с твърденията, че МВР е прикривало доказателства за нарушения от страна на полицейски служители по време на протестите. 

Онези, които провокираха тези скандали, знаеха каква е истината. Но всичко това бе част от стратегията им да ударят съдебната система, като осигурят на крупни спонсори-бизнесмени, укриващи се от правосъдието в чужбина, възможност да се измъкнат, като съдебните състави се закрият, делата им се прекратят, доказателствата изчезнат и се създаде хаос в съдебната система. За щастие не им стигна времето, за да довършат сценария си. Но аз нямам съмнения, че ще се инвестират достатъчно ресурси, за да бъде продължено това и в следващия парламент. Дори и чрез други актьори на сцената. 

Чакат ни трудни времена – с много предизвикателства от различен характер, пред които трябва да се изправим – политически, икономически, здравни, свързаните със сигурността и миграцията… Надявам се, че повечето български граждани вече добре се ориентират кой работи в полза на държавата и обществото и кой за собствения си партиен интерес или този на спонсорите си. И на 14 ноември ще направят своя рационален и информиран избор. Време за експерименти и за губене вече няма. А ние ще продължим да работим за България!