Хорови песни ще огласят Дупница и Кюстендил

   Хорова музика ще огласи градовете Дупница и Кюстендил в два последователни дни. На 15 април,  в областния град, на сцената пред читалището, ще се проведе концерт с изпълненията  на хоровете и вокалните групи към културната институция. Пред публика ще излязат  Фолк Арт Формация, Туристически хор „Осоговско ехо”, Квартет „Хармониум”, Вокална формация „Неразделни” и Музикална компания „Пей сърце”. Изявата им на сцена е част от националната инициатива  „България пее”, в която Кюстендил се включва за поредна година. 

Дупница също ще бъде един от градовете,  които ще се включат  в шестото национално издание на инициативата, подета от Българския хоров съюз. Мъжки хор „Свети Иван Рилски” с диригент Таня Камбурова ще представи пред публика смесен репертоар от класически и хорови изпълнения от всички музикални епохи. След дългата творческа пауза, заради наложените ковид ограничения, на 16 април местния хор ще има възможността да посрещне гости от Благоевград и София. На сцената на Общински драматичен театър „Невена Коканова” редом до дупнишките хористи ще пеят  Смесен хор „Ален мак” и Вокален ансамбъл „Езерец” от град Благоевград. За участието си в града на барикадите от София ще гостуват още  Академичен хор „Ангел Манолов” и фолклорна вокална формация „Дилмана”.

Инициативата „България пее” се провежда за първи път през 2016 година на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи. Тази година ще се проведе нейното шесто издание на национално ниво, а организатор е Българският хоров съюз. В рамките на три дни, от 15 до 17 април, хорове от цялата страна пеят заедно в специално организирани концерти в различни градове.