Готвят промени в маршрута на автобусна линия №5 в Дупница

   Промени в маршрута на вътрешноградската автобусна линия №5 готви Община Дупница. В докладна на кмета Методи Чимев е посочено, че се е създала необходимост от оптимизиране на мрежата на градския транспорт и подобряване на транспортното обслужване. В тази връзка Методи Чимев предлага разкриване на допълнителна линия 5А към линия №5, както и намаляване броя на курсовете по линия №5. Предложението е разгледано от Транспортната комисия при Община Дупница, която се е съобразила с превозвачите. Разгледани са и финансовите показатели на линията за миналата година. Постъпили са и искания от граждани за достъп до други точки на града.

   В сегашния си вариант линия №5 свързва Социалните жилища с кв. „Байкал” и е с обща дължина 3,8 км. Новото предложение е маршрутът на линия 5А да започва от Социалните жилища и да преминава през улиците „Бузлуджа” и „Велико Търново”, през Тютюневия техникум, спирка Чайка, през ЖП рампата, кръгово кръстовище ЮГ, към автосервиза, училище „Свети Паисий Хилендарски”, старата автогара, Спортната зала, пл. „Мизия” и по ул. „Симеон Велики” да се стига отново до Социалните жилища. Така дължината на маршрута би била над 8 километра. В едномесечен срок могат да се дават писмени предложения и възражения по докладната.

   Припомняме, че автобусната линия №5 в Дупница бе разкрита миналата година по проекта Интегриран градски транспорт. Постъпиха обаче многобройни оплаквания от граждани, че линията не е удобна за пътниците и почти не се използва.