Фармацевти от Дупница излязоха на протест

   Около 20 фармацевти от Дупница излязоха на мирен протест тази сутрин. Те се събраха на централния площад „Свобода”, облечени с жълти жилетки, и прекъснаха работа от 9 до 11 часа. Недоволството им е породено от нова европейска наредба, за чието изпълнение аптекарите ще трябва да инвестират в нов софтуер. Досега всички лекарства, които се продаваха, имаха линеен бар код. Според новата директива всички произведени лекарства ще имат двуизмерен матричен код и лепенка, която да показва, че не е нарушена целостта на опаковката. Идеята е всеки продаден медикамент да се отразява в специален софтуер и по този начин да се гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшиви лекарства.
   „Настояваме преди да се въведе верификацията, да се обърне по-сериозно внимание на електронното здравно досие”, казаха дупнишките фармацевти.
   Според хора от бранша новата система не само би затруднила работата им, а има и сериозни пропуски, тъй като по думите им, фалшивите лекарства се продават свободно в интернет. Евродирективата влезе в сила от 9-ти февруари, а до 6 месеца всяка аптека ще трябва да разполага с четец и специален софтуер. Това според фармацевти ще доведе и до допълнителни разходи.