Дупница въстана отново! Над 50 камиона и автобуси протестираха на главен път Е-79 (ВИДЕО)

   Високите цени на горивата, тол таксите, винетките,  тежкото положение на транспортния бранш и липсата на диалог с правителството,  изкараха на протест над 50 камиона и автобуси на главен път Е- 79 ,  край Дупница.  Плакати с надписи: Киро, държавата не ти е бащиния,  Исканията ни неразбрани-хората обрани, Превозвачите излизат във ваканция, Продължаваме промяната –вратата е там!, предвождаха колоната от протестиращи транспортни и превозвачески фирми и шофьори. Още от 9.00 часа автобуси, камиони, самосвали и бусове превзеха дясната лента за движение,  след тунела на Дупница, в посока София. 

Призиви за оставка на цялото правителство заради липсата на диалог с бранша, както и невъзможност за оцеляване на бизнеса,  бяха сред основните разговори на излезлите на протест. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.Те изразяват възмущението си от начина, по който са протекли последните преговори с премиера Кирил Петков и са категорични, че ако не срещнат разбиране, ще пристъпят към блокиране на цялата транспортна мрежа в страната. 

Точно в 11.00 часа плътната колона от камиони и автобуси  потегли в посока София. Със сирени, клаксони, плакати и знамена протестиращите огласиха главен път „Е-79”,  като образуваха опашка от автомобили. Въпреки затруднението,  голяма част от попадналите в  колоната подкрепяха исканията на протестиращите и се присъединиха към общия тон с включени клаксони и одобряващи жестове от прозорците на своите коли. 

Конвоирани от полицейски автомобили, протестиращите се отправиха в посока „Аракчийски мост” и се върнаха към първоначално обявеното място за протест при главен път Е-79.  На няколко пъти те преминаха по основната пътна артерия,  от село Пиперево , до кръговото движение в квартал „Ценеви”,  като настояваха действията им да бъдат забелязани от властта, а исканията им чути.  Те декларираха, че остават в стачна готовност до 18 –ти май,  за когато е насрочен национален протест на транспортните превозвачи. 

Повече за състоянието на бранша и исканията им, можете да видите в споделения видеоматериал: