Духовен събор се проведе в дупнишкото село Бистрица

   В неделния ден на 17-ти февруари, който тази година съвпада с неделята на Митаря и Фарисея, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Дупнишка духовна околия. С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит викарният епископ отслужи Архирейска света Литургия в храм "Възнесение Господне" в село Бистрица. За повече от 40 години това бе първото архиерейско богослужение в този храм. Присъстваха кметът на селото Кирил Огненски, църковното настоятелство и деца от местното читалище. По традиция владиката бе посрещнат с топла погача и мед. Да вземат участие в богослужбата дойдоха всички духовници от съседните селища, во главе с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, както и свещенослужители от София: свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.
   Празничната литургия бе уважена от заместник-областния управител Райчо Цветин, от кмета на Дупница Методи Чимев и заместник- кмета Крум Милев, народния представител Радослава Чеканска и други. За молитвеното настроение на многобройното църковно събрание допринесоха клиросните певци, събрани от различни храмове на Дупнишка духовна околия и ръководени от доктор Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Софийската духовна семинария.
   В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна към бистричани с пастирско слово, в което акцентува на смисъла на честваната неделя. С думи на благодарност се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма. Той сърдечно поздрави владиката и му поднесе в дар, лично изработена от него дърворезбена икона и кошница с плодове.
Източник: Българска патриаршия