Доц. Ангел Кунчев: Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил, 8 области в страната се връщат в червената зона

   Доволни сме от постигнатите резултати до момента – те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента. Но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

   Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа, отбеляза той и даде за пример Португалия, която е пред сериозно изпитание за здравните си власти.

   „Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели“, изтъкна проф. Ангелов. 

   И допълни, че „има известно раздвижване в столицата“ и затова на 12-часова база се следи всяко едно число и се анализира всяка една тенденция с пълна готовност за необходимите действия, ако се наложи.

   „14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-0 място в Европейския съюз и 6-о място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-о място в ЕС“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.