Десислава Панайотова: Големият въпрос не е дали е правилно или не, а дали е законно или не е

 „Въпросът не е дали е правилно или не е правилно дърветата да бъдат изсечени. Въпросите са  дали е законно или не и дали е в интерес на обществото или не. Това са въпросите. Не е важно дали на мен ми харесва, дали на кмета му харесва или не му харесва. Защото тук кметът ни занимава с личността си. Вчера даде пресконференция, от която видях няколко секунди, в които ни обясняваше дали е естет или не. Това няма никакво значение. Има значение законно ли е и в интерес на гражданите ли е случилото се тук. Според мен нито е законно, нито е в интерес на гражданите. 

Предстои ни най-горещото лято, а кмета започва масова сеч из града от площада, който площад вече спокойно можем да наречем площад „Инсулт”. Оттук минавах хронично болните, за да отидат в поликлиниката и вече няма да има къде да седнат.Другото е –решението на проблема.

Има информация, че се готви сеч и на старите секвои. Оправданието там е, че се събират наркомани, което е абсурдно и не знам дали е вярно. По тази логика токът също убива и вероятно трябва да го забраним. Същото важи и за автомобилите…Това нещо трябва да се спре! И вместо цветя, трябва отново да се насадят дървета, за да може поне това малко детенце дошло също тук и другите малки деца след 30 год. да имат отново сянка”, коментира Десислава Панайотова.Тя дойде на площад„Свобода” в качеството си на гражданин,  еколог и природозащитник.Тя отправи и няколко въпроса към градоначалника:

„Чух в две последователни пресконференции, че кметът постоянно говори за кучешката тения. Искам да използвам възможността, за да го попитам  колко са случаите на заразени с кучешка тения в община Дупница през последните 10 год. или в период, който той самия посочи? По този начин кметът всява страх у гражданите, като според мен това е една от неговите цели.Да отклонява вниманието от важните въпроси за града, като в случая това са изсечените дървета и изразеното му намерение да се сече още.Не само в центъра, а въобще в целия град. 

Чух и оправданието му с цветята. Трябва да кажа, че цветята са най- изискващите ресурс растения, в това число най-много труд, най-много пари и най-много вода. За разлика от случаите на кучешка тения, които не знаем колко са, знаем че засушаването е период , който предстои.Ще стане независимо дали сме климатични светици или не. 

Това означава, че през лятото кметът ще издава заповед на хората  да не си поливат градините пред блоковете и дворовете, а в същото време тук ще се лее питейна вода или ще се кара с водоноски непитейна вода. И при двата сценария, това е абсурдно за три лехи теменужки или каквито и да било цветя. Трудът пък ще се извършва през деня пред очите на граждани и туристи, което  е нелицеприятно”, смята Панайотова.