Десетки сигнали за наводнени мазета и къщи са получени на аварийния телефон на ВиК-Дупница

   На десетки сигнали за отводняване на дворове, мазета и сгради са реагирали аварийните екипи на „ ВиК- Дупница” ЕООД, съобщи управителят на водното дружество Илия Илиев. Най-тежко е положението при блок 90, в най-големия жилищен комплекс „Бистрица” в града. „Там минава дере и водата, която се стича по него влиза в канализацията. Количеството вода обаче е много голямо и не може да бъде поето от капацитета на старата канализация. Получава се „отприщване”, при което водата вместо да се стича, тя се връща обратно в канализацията и се наводняват мазетата и ниските части на живеещите в блока”, разказа за ситуацията управителят на водното дружество Илия Илиев. Днес на място е комисия от Община Дупница, начело със заместник кмета по социалните дейности и председател на постоянната комисия по бедствия, аварии и катастрофи Крум Милев. „Обмисля се прокарването на допълнително дере, което да отведе дъждовните води извън канализацията. Проблемът е от години, като процесите се активизират при обилни дъждове”, коментира още Илиев.

   Екипи работят и по отводняването на три къщи на улица „Саморанска”, в района магазин СБА , при стадион „Бончук”. Работници на ВиК са реагирали на сигнали за наводнени мазета и сутеренни части на къщите. „Най-вероятната причина е запушване на централната канализация. При направения оглед на място от специалистите на дружеството е установено, че корени на старо дърво са проникнали дълбока в земята и са нарушили целостта на канала в района.

   Отстраняването на проблема ще бъде трудно, тъй като канализация е на дълбочина над 3, 5 метра. Първо ще трябва да се отстранят корените на дървото и след това да бъде подменена тръбата. Действията са затруднени и поради усложнената метеорологична обстановка”, съобщи още Илия Илиев. Още днес е внесено писмо до Агенция пътна инфраструктура, която да издаде разрешение за разкопаване на пътя и затваряне за движение на едното платно. Проблеми имат и живеещи на улица „Орлинска” в близост до старите гробища. Заради обилните дъждове канализацията там също не може да поеме количествата вода.

   Екипи на ВиК са реагирали и на сигнал за наводнена къща в село Бистрица, където още днес са започнати изкопни дейности за решаване на проблема. Още няколко сигнала са постъпили през изминалата нощ за наводнени дворове и мазета на живеещи в Община Дупница, но там авариите са по-малки и вече са отстранени, съобщи управителя на ВиК-Дупница Илия Илиев.

   От Община Дупница увериха, че няма опасност от преливане на реки на територията на общината. Отчита се покачване на нивото на река Джерман, но без опасност от проблеми и преливане от коритото. При река Бистрица няма изменение на нивото. Чрез измервателни уреди, видеонаблюдение и контрол на място се следят нивата на всички реки и водоеми. Предвид обилните дъждове регулярно се правят проверки, измерване и следене на състоянието на речните корита.