Д-р Момчил Мирчев с дарение към Община Дупница

   На официална церемония на 25 май 2021 г.  от 11.00 ч., Община Дупница ще получи дарение от доц. д-р Момчил Мирчев  - портрет на „Васил Левски“ от именитият български скулптор и негов баща, проф. Емил Мирчев (1950 - 2017). Скулптурният портрет  ще бъда поставен в тържествената Заседателна зала на Общината. Събитието е част от дните на Майските празници на културата в гр. Дупница.

Големият български скулптор проф. Емил Мирчев е автор, творил активно в областта на монументалната и кавалетна скулптура. Има редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина, реализирал е множество скулптурни и конкурсни проекти, които са важно национално наследство и с международно значение. Негови творби са притежание на Национални художествени галерии и частни колекции в България, Европа, САЩ и Австралия.

Проф. Емил Мирчев прави силно впечатление със своите пластични качества на скулптор и създава име на един от най-интересните, запомнящи се и характерни съвременни скулптори в България и чужбина. Представените скулптури документират съвършеното владеене на класическия стил в изкуството. Проф. Емил Мирчев е посветил голяма част от своя професионален опит, като педагог - професор в Националната художествена академия и неин възпитаник. Син е на известния общественик и педагог Стоичко Мирчев, дългогодишен директор на Учителския институт в гр. Дупница. През годините на педагогическа дейност, Стоичко Мирчев активно участва в обществения и културен живот на града и окръга.