България осъжда военните действия в Украйна, няма пряка заплаха за страната ни

   Президентът Румен Радев свика днес извънредна среща с правителството, председателя на парламента и службите заради ситуацията в Украйна след началото на руска военна операция в страната.

След срещата президентът Радев заяви:
„В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства. С нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В XXI век, в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България. Но има редица рискове. Като цяло ситуацията за сигурността и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени“.
„Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на енергийните доставки, на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в рамките на НАТО“, каза още президентът.

Петков: Извеждането на българите в Украйна е приоритет номер едно 
"Българските институции работят рамо до рамо, всичките, координирано! Изготвяме ясни планове по очертаните приоритети! Приоритет номер едно, разбира се, е извеждането на българите от Украйна. С Министерство на транспорта организираме сухопътен транспорт, както и за приемане на хора от Украйна в тези размери - тези 4000 човека. Ще организираме с Министерството на туризма бази, които да използваме - българските хотели, така че да можем да приемаме този голям брой от хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, така че да можем да ги приемам. 
Откъм приоритетите за енергийна сигурност от седмица и половина, откакто обявихме, се готвим с най-различни планове така, че да имаме възможност да митигираме (предприемане на дейтвие с цел намаляване на риска б.р.) всичките рискове, които може да нанесе съществуващата ситуация.
Осъждаме остро действията на Руската Федерация. Това е недопустимо! България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и с НАТО. Днеска в 8:00 ще бъда в Брюксел и отговорът на ЕС ще бъде в един глас. Рамо до рамо всичките институции сме заедно. Следим ситуацията ежечасно и ще направим всичко възможно заедно, рисковете, които са на база на тази ситуация, да не повлияят на българските домакинства. Ще информираме своевременно за всички действия, които правим"

Радев свика среща на държавните институции от 8.00 часа днес във връзка с военните действия в Украйна.
В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Реакцията на българската държавата, както и през последните месеци е - наблюдаваме ситуация и правим своите планове, за нейните реакции. Днес ще има поредица от съвети, за да бъдем по-подготвени, каза по-рано министърът на отбраната Стефан Янев пред бТВ по повод на руската агресия срещу Украйна, предаде БГНЕС.
Според него „за пореден път и за съжаление имаме доказателство, че системата на международните отношения не работи“.Той каза още, че ще има извънредна среща при президента.