Б.Борисов от Рилския манастир: В рамките на мандата правителството отпусна на обителта  3 052 000 лева

   Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в Рилския манастир. Министерският отпусна на вчерашното си заседание на Светата обител 240 000 лева след отправена към правителството молба от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий да бъде подпомогната издръжката на манастирския комплекс за първото тримесечие на настоящата година.

В хода на срещата министър-председателят Борисов изтъкна, че хилядите поклоници отново ще могат да посещават Рилския манастир след като бе възстановено движението по пътя за Светата обител след укрепване на срутището. В засегнатия участък бяха извършени необходимите укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по пътя към Рилския манастир. От двете му страни са монтирани диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби.

Премиерът Борисов акцентира, че с усилени темпове в последните години бяха реновирани много църкви, манастири, джамии. В рамките на мандата правителството отпусна на Рилския манастир 3 052 000 лева. В този контекст Адрианополският епископ Евлогий изказа огромна благодарност към министър-председателя и правителството за финансовата подкрепа и припомни, че преди 1989 г. с десетилетия държавата е била в дълг към църквата. „Сега всичко, което правите за обновлението на храмовете, е добре за целия народ и то ще остане“, категоричен бе епископ Евлогий.