Архангеловден е! Тържество на доброто и справедливостта

   На днешната дата Българската православна църква почита Св. Архангел Михаил, като в народния календар празникът се нарича Архангеловден. Денят на свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост есенен празник на Българската православна църква след Димитровден.Според православието Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи архангели, стоящи до престола на Господа. Той е военачалник на цялото Небесно войнство, а името му означава: "Кой е като Бога". Според вярванията именно Архангел Михаил превежда душите на мъртвите до Ада или Рая през различните митарства.В Откровението на Йоан е описана битката на архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Змея, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството Небесно на земята. Затова и той символизира тържеството на доброто, на светлината и на справедливостта.В църковната иконография Св. Архангел Михаил е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола, а обикновено иконата му се намира на входа на православните храмове, за да подканя миряните да влизат в храма с чисто сърце и душа.Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен. Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци.В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. Тъй като на Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.В много райони на страната на този ден се прави курбан в името на архангела и се пекат обредни хлябове. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

Имен ден празнуват всички носещи името Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Емил, Емилия, Пламен, Пламена, Милен, Милена, Огнян, Радослав, Рангел, Райчо, Райна и всичките им производни.
Днес е и храмовият празник на Дряновския манастир. 8 ноември е професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти.