Аплодисменти в зала: ОбС-Дупница одобри увеличението на кметските заплати

   С аплодисменти от страна на кметовете на селата от община Дупница бе посрещнато решението за почти двойно увеличение на заплатите им. Това стана по време на днешното заседание на Общинския съвет, който одобри предложението на градоначалника Методи Чимев за скок на заплатите на селските кметове с 45%. Към момента кметовете на 6-те села, където се проведоха избори - Бистрица, Джерман, Крайници, Самораново, Червен брег и Яхиново, получават по 860 лева, а оттук нататък заплатата им ще скочи на 1260 лева. Възнаграждението на кмета на Община Дупница Методи Чимев пък ще стане 3200 лева.

   По време на дебатите общинският съветник д-р Пламен Соколов заяви, че предложението за увеличение на заплатите на кметовете е закъснял акт, отбелязвайки, че трябва да има разумна пропорция между заплащането и позициите, които се заемат. При гласуването на докладната „за” бяха 25 общински съветници, 5 бяха против, а двама се въздържаха. С „против” и „въздържал” се гласува групата на БСП и независимият съветник Георги Василев Градевски.

   Кметските наместници на малките села също ще получат 45% увеличение на заплатите. Наместниците към момента взимат заплата от 610 лева, а увеличението е в правомощията на кмета на общината, който вече е направил стъпки за скок на възнагражденията им.