60 години брак! 19 семейства от Дупница празнуват диамантена сватба, кметът Чимев им праща плакети

   19 семейства от община Дупница отбелязват 60 години съвместен брачен живот и ще празнуват Диамантена сватба. 76 са двойките, които живеят заедно в продължение на половин век и се радват на златна сватба през настоящата година. По повод Деня на християнското семейство те ще получат плакет от Община Дупница  и Удостоверение за символично подновяване на обета, съобщиха от пресцентъра на кметството.Заради пандемията няма да се състои традиционното голямо тържество, което ежегодно организираше кметът на общината инж.Методи Чимев .Жестът към брачните двойки ще бъде изпратен по пощата. 

Според поверията Златната сватба несъмнено върви ръка за ръка с пищно тържество. Освен с ценността на златото, самото име на юбилея се асоциира и с осъзнаването, че щастието на съпрузите да са заедно е равносилно на това богатство.На този празник златните пръстени се заменят с нови – смята се, че след толкова време ръцете са се изменили, а благородният метал се е изтрил.
За Диамантената сватба се смята , че щом семейният съюз е просъществувал толкова време, то той вече е стабилен и твърд като диамант.

На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу. 21 ноември е приет и за Ден на християнското семейство.